Vikten av att få lyckas

Lerklumpen ligger centrerad mitt på drejskivan. Blicken är fäst på tummarna som driver leran åt sidan och ner mot botten. Kursledarens ord repeteras ur minnet: Först ned mot botten med tummarna. Därefter ett stadigt grepp på utsidan med högerhanden. Låt tummen trycka leran utåt för att bilda en stadig botten. Håll därefter fingrarna och tummarna i ett varsamt grepp kring lerklumpen för att driva upp den i en lagom hög cylinder. Kom ihåg: Det är du som bestämmer vad slutresultatet ska bli. Ha inte för bråttom. Stanna upp ibland och reflektera över vad du gör och var du är på väg. Går det fel – släng lerklumpen på ”erfarenhetshögen” och börja om. Det är av erfarenheterna vi lär oss och som slutligen gör att vi lyckas.

Åsa Orrmells ord skulle kunna vara hämtade ur en levnadshandbok. Ändå är det tagna från en kurs som jag deltog i på Wallåkra Stenkärlsfabrik utanför Helsingborg. Åsa som pedagogiskt invigde både mig och mina vänner i drejningskonstens hemligheter.

Samtidigt som Åsa visade för mig hur en kruka ska drejas påminde hon mig om hur viktigt det är att få känna att man lyckas. Genom att lotsa mig igenom svårigheter, rätta till de västa misstagen och undanröja en del hinder på vägen stod det vid kursdagens slut sju färdiga alster bredvid mig. Hur då?

Jo, genom att jag fick lagom stora utmaningar och därför att Åsa förberett kursdagen så att jag hade förutsättningar för att lyckas. Leran var tillräckligt knådad, klumpen centrerades av henne för att jag stadigt skulle kunna driva upp den på egen hand och successivt fick jag handledning för att kunna lyckas med mitt arbete.  När jag gång på gång misslyckades med att centrara lerklumpen mitt på plattan och kasserade den ena svajiga vasen efter den andra konstaterade hon klokt: Ja, men det är ju därför jag är här. Att centrera är svårt och därför brukar jag göra det åt mina elever när de är nybörjare.

Oavsett om jag som lärare ska lära mig dreja eller om mina elever ska lära sig läsa gäller samma recept:

Lagom stora utmaningar, god handledning, en närvarande pedagog och känslan av att få lyckas. Resultat: Lust att vilja lära mer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s